Tudomány, Technika

Ismerkedés, kötetlen beszélgetés egymás között...
Avatar
Dentorel
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4348
Csatlakozott: 2008.02.21. 18:17
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: A számítógép előtt...
Kapcsolat:

Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Dentorel » 2009.08.13. 23:10

Minden a témával kapcsolatban!

Avatar
Sifre
Beépülő
Beépülő
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2009.05.15. 22:05
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Sifre » 2009.08.30. 01:18

Kicsit felpezsdítem ezt a témát, ne legyen ennyire üres :mrgreen:

http://www.technet.hu/techtud/20090824/ ... a_robotok/

Érdekes...
"There's a storm coming..."

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Avatar
Lachlan Weaver
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 629
Csatlakozott: 2009.08.08. 00:29
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Zeira Corp

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Lachlan Weaver » 2010.05.22. 18:27

A kiborg (cyborg) szó a kibernetikus organizmus kifejezés rövidítése. Ez biológiai és gépi elemek együttműködését jelenti. A valóságban azok a biológiai aggyal irányított egyszerű robotok sorolhatók ide, amelyeket állati agysejt-tenyészetből létrejövő agyszövet vezérel. A fogalom eredetileg a science-fiction műfajból származik, ahol többnyire fejlett, legalább emberi fejlettségű szerkezeteket, lényeket takar. Ezek vagy eredetileg élőlények, akik testére gépi implantátumok kerültek, vagy élő szövetekkel kiegészített gépek. A valóságban általában nem tekintjük kiborgnak az idegvezérelt művégtaggal, vagy egyszerűbb implantátumokkal rendelkező embereket.


A kiborgok, vagyis a gépekkel összeolvasztott emberek állandó szereplői a sci-fiknek, akik jellemzően a rossz oldalon állnak, vegyük csak Darth Vadert vagy a Star Trek Borg nemzetségének tagjait. A kiborgok az egyik legnagyobb félelmünket szimbolizálják, hogy idővel annyira belegabalyodunk a technológiáinkba, hogy elveszítjük emberiességünket. A kiborg tudomány valós alkalmazásai azért messze nem ennyire elborzasztóak. Jelenleg elsősorban a gyógyítást szolgálják a beültethető pacemakerek, inzulin pumpák, hallás vagy látás segítő eszközök, de idetartoznak azok a chipek is, amelyekkel a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelhető. Ha valaki ilyen eszközökkel kénytelen élni, azt egyáltalán nem tekintjük kiborgnak, mégis egy lépésként értékelhetjük a futurisztikus technika felé.

Az úgynevezett transz-humanisták szerint a beültethető pacemakerek, inzulin pumpák, hallás vagy látás segítő eszközök egy nap elvezethetnek az ember "2.0-ás verziójához", az emberi test korszerűsítéséhez, ami nem csupán kizárja az emberiséget sújtó betegségeket és kórokat, de alapvető funkcióinkon, képességeinken is javítani fog. Például a transz-humanisták elképzelhetőnek tartják az emberi agy újra-drótozását számítógépes chipekkel, ami páratlan sebességű és pontosságú gondolkodást, tanulást és kommunikációt tenne lehetővé. Ez etikailag már egy jókora ugrás, igen nagy ugyanis a különbség a technika gyógyászati célú felhasználása és az egészséges emberek feljavítására történő alkalmazások között.

Martin Caidin 1972-es tudományos fantasztikus regénye, a Cyborg, ami alapján nem sokkal később elindult a "6 millió dolláros férfi" című TV sorozat, szóval ez a történet egy életmentő megoldás képében hidalja át a beépített bionikus elemek etikai aggályait. A címszereplő a NASA tesztpilótája, aki repülőgép balesetet szenvedett, így végtagjait és egyik szemét kénytelenek voltak bionikus alkatrészekkel pótolni. Ez elképesztő gyorsaságot, erőt és kiváló látást biztosított neki. Caidin nem pusztán a fantáziáját használta a történethez, sokat meríthetett az űrtársadalom akkori párbeszédeiből, a NASA ugyanis fontolgatta az emberek átalakításának lehetőségét. Ők nem szuperhősöket akartak kreálni, csupán a távoli űrutazásra szerették volna alkalmassá tenni űrhajósaikat.

1960-ban Manfred Clynes és Nathan Kline egy esszét tett közzé az Astronautics szaklapban "Kiborgok az űrben" címmel, melyben a világűrbe küldött embereket a partra vetett halakhoz hasonlították. Azonban ha az emberi testet sikerülne úgy megváltoztatni, hogy alkalmazkodjon az űrbéli körülményekhez, az asztronauták szabadon, korlátok nélkül deríthetnék fel a világegyetemet, írja a páros. "Ha az emberi űrrepüléssel kapcsolatban felmerülő számos technikai problémát az ember környezethez való alakításával oldanánk meg, és nem fordítva, az nem csupán egy jelentős előrelépés lenne az ember tudományos fejlődésében, de egy új, jóval nagyobb dimenziót is megnyitna az emberi lélek előtt" - írja az esszé. Clynes és Kline munkájából született a "kiborg" kifejezés, a NASA pedig továbbgondolta az ötletet és 1963-ban elkészítette a "Kiborg tanulmány: Az ember átalakítása az űr számára" című eszmefuttatását.

A mai akadémiai fejtegetései tágabban értelmezik a kiborg fogalmat, mint tették azt fél évszázaddal ezelőtt. "Mondhatjuk azt, hogy a kiborgizáció már a tűzzel és a szőrmékkel elkezdődött, a szemüvegeket és a protéziseket azonban egyértelműen idesorolhatjuk" - nyilatkozott James Hughes a connecticuti Trinity College orvosi etikusa, aki szerint már ma is a kiborgok korában élünk. A folyamat a gyógyászat fejlődésével fokozatos, ugyanakkor szilárdnak mondható, és egyre több ember fog élni a technika újabb és újabb vívmányaival, különösen, ha meggyőzik őket arról, hogy az előnyök nagyobbak a kockázatoknál. A mai agy-implantátumok - mint például a Parkinson-kór kezelésére szolgáló chip - sokak számára az utolsó mentsvárat jelentik. Az ilyen implantátumok azonban jóval elterjedtebbé válnának, ha a technika fejlettebb lenne, és az emberek egyszerűen letölthetnék a legújabb frissítéseket, nem pedig egy újabb műtéti beavatkozás kellene egy-egy új változat behelyezéséhez. Ha belegondolunk, akkor ez is csak idő kérdése.

A kiborg technológia nagy része csak elméleti síkon létezik. A mesterséges szervek fejlesztése terén alig történt előrelépés a NASA 1960-as évekbeli tanulmánya óta. Bár a műszívek és tüdők sokkal kompaktabbak és jobban teljesítenek, főként átmeneti megoldásként alkalmazzák ezeket, amíg a páciens hozzá nem jut egy megfelelő donor szervhez. A legnagyobb kihívást a művesék támasztották, elsősorban azért, mert nagy mennyiségű folyadékot kell megszűrniük. Az 1960-as években egy ilyen dialízis gép mérete egy hűtőszekrényével vetekedett, de még ma sincs beültethető méretű eszköz. A legújabb és legkisebb prototípus is csak, mint hordozható külső egység viselhető. A mesterséges csontok, vér, bőr és szemek, valamint az orr folyamatos fejlesztés alatt állnak.

A NASA jelenleg nem igazán gondolkodik egy jobb asztronauta megépítésén. Emberi kutatási programjuk a gyógyszerek, testgyakorlatok, űrruhák és az űrhajók sugár-szigetelésének javítására fókuszálnak, hogy ezek által csökkentsék az űrhajósok egészségét fenyegető kockázatokat, sőt, még a terraformálásról is több szó esik, mint az emberek átalakításáról. A legmerészebb Mars expedíciós tervek is azonban csupán 500 napos küldetéseket vizionálnak az emberek számára az úgynevezett mélyűrbe. James Hughes a connecticuti Trinity College orvosi etikusa azonban azt hangoztatja, hogy az űrhajósok sok más emberrel együtt elkerülhetetlenül a kiborg megoldásokhoz fognak fordulni. "Úgy vélem ebben a században mindannyian különböző dolgokká fogjuk alakítani önmagunkat. Az űrutazás zord körülményei mindenképpen kiterjedt biomérnöki munkát fognak igényelni.

Szeptembertől robot tagja is lesz a Nemzetközi Űrállomás legénységének. A NASA várhatóan még az idén felküldi a Robonaut R2-es modelljét. A 140 kilogrammos robot szeptemberben, a Discovery űrsikló utolsó küldetése keretében utazhat az állomásra, ahol a Destiny laboratóriumban helyezik el. Az első, lábak vagy kerekek híján mozgásképtelen példánnyal a mérnökök a gépember működését szeretnék letesztelni a súlytalanság, a kozmikus sugárzás és az elektromágneses interferenciák közegében. Így a robotok jövőbeli generációja nem az emberek kiszorítását szolgálja, hanem társként kulcsfontosságú kisegítő feladatokat oldhat meg az űrben és a Földön egyaránt.
"A nagy birodalmakat sosem a külső ellenség győzi le, hanem a belső ellentétek és gyengeségek."

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.05.22. 20:22

Először is ezt is köszi!
Lachlan Weaver írta:A valóságban azok a biológiai aggyal irányított egyszerű robotok sorolhatók ide, amelyeket állati agysejt-tenyészetből létrejövő agyszövet vezérel.
Ha így van, akkor a kérdés eldőlt, a Terminator robotjai (azéris! :mrgreen: ) nem cyborgok.
Lachlan Weaver írta:A mai akadémiai fejtegetései tágabban értelmezik a kiborg fogalmat, mint tették azt fél évszázaddal ezelőtt. "Mondhatjuk azt, hogy a kiborgizáció már a tűzzel és a szőrmékkel elkezdődött, a szemüvegeket és a protéziseket azonban egyértelműen idesorolhatjuk" - nyilatkozott James Hughes a connecticuti Trinity College orvosi etikusa, aki szerint már ma is a kiborgok korában élünk.
Na, ez a definiálás viszont egy kissé meredek nekem. Mert pl. itt van mellimplantátum. Most akkor minden szilikonos nő cyborg? Na nemár... :lol:
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
Lachlan Weaver
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 629
Csatlakozott: 2009.08.08. 00:29
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Zeira Corp

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Lachlan Weaver » 2010.05.22. 20:29

convar írta:Először is ezt is köszi!
Nm
convar írta:
Lachlan Weaver írta:A mai akadémiai fejtegetései tágabban értelmezik a kiborg fogalmat, mint tették azt fél évszázaddal ezelőtt. "Mondhatjuk azt, hogy a kiborgizáció már a tűzzel és a szőrmékkel elkezdődött, a szemüvegeket és a protéziseket azonban egyértelműen idesorolhatjuk" - nyilatkozott James Hughes a connecticuti Trinity College orvosi etikusa, aki szerint már ma is a kiborgok korában élünk.
Na, ez a definiálás viszont egy kissé meredek nekem. Mert pl. itt van mellimplantátum. Most akkor minden szilikonos nő cyborg? Na nemár... :lol:
Igen ez tényleg kicsit meredek nekem is :lol:
De a Cameron-os topicban megemlítettem ,hogy ez emberfügő ki mit-kit tart cyborg-nak.
És persze nem kell ragaszkodni a dogmákhoz. Viszont azért nem kéne ennyire elvetni a sulykot. :lol:
"A nagy birodalmakat sosem a külső ellenség győzi le, hanem a belső ellentétek és gyengeségek."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.10.08. 11:48

Azt hiszem itt rólunk van szó... :mrgreen:

2050-ben már robotokkal fognak szexelni az emberek
[origo] | 2010. 10. 08., 9:30

Egy mesterséges intelligenciával foglalkozó tudós szerint 2050-re már mindennapos dolog lesz, hogy emberek robotokkal létesítsenek szexuális kapcsolatot, addigra ugyanis "szinte semmi különbség nem lesz már ember és gép között" - állítja a tudós.


David Levy, a "Szex Robotokkal: Az Emberek és Gépek Közti Kapcsolatok Evolúciója" című könyvében írja le elméletét, mely szerint 40-50 év múlva már mindenki számára elérhetőek lesznek a szexrobotok: "Ki ne szeretne egy odaadó szexpartnert, aki a nap 24 órájában rendelkezésre áll?" - kérdezi az író.

Mr. Levy szerint a robotszex főleg azoknak lesz előnyös, akik nehezen létesítenek kapcsolatokat, vagy kevésbé vonzóak. "Az ilyen emberek magányosak és szenvednek, de a szexrobotok az ő igényeiket is kielégítik majd" - nyilatkozta Mr. Levy.

"Ha már most léteznének ilyen robotok, én szívesen kipróbálnám az egyiket. Na, nem mintha szükségem lenne új szexpartnerre, boldog házasságban élek" - szabadkozott nevetve az író.
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2010.10.08. 15:26

joe maschine írta:Azt hiszem itt rólunk van szó... :mrgreen:

2050-ben már robotokkal fognak szexelni az emberek
[origo] | 2010. 10. 08., 9:30

Egy mesterséges intelligenciával foglalkozó tudós szerint 2050-re már mindennapos dolog lesz, hogy emberek robotokkal létesítsenek szexuális kapcsolatot, addigra ugyanis "szinte semmi különbség nem lesz már ember és gép között" - állítja a tudós.


David Levy, a "Szex Robotokkal: Az Emberek és Gépek Közti Kapcsolatok Evolúciója" című könyvében írja le elméletét, mely szerint 40-50 év múlva már mindenki számára elérhetőek lesznek a szexrobotok: "Ki ne szeretne egy odaadó szexpartnert, aki a nap 24 órájában rendelkezésre áll?" - kérdezi az író.

Mr. Levy szerint a robotszex főleg azoknak lesz előnyös, akik nehezen létesítenek kapcsolatokat, vagy kevésbé vonzóak. "Az ilyen emberek magányosak és szenvednek, de a szexrobotok az ő igényeiket is kielégítik majd" - nyilatkozta Mr. Levy.

"Ha már most léteznének ilyen robotok, én szívesen kipróbálnám az egyiket. Na, nem mintha szükségem lenne új szexpartnerre, boldog házasságban élek" - szabadkozott nevetve az író.
Nem szeretnék egy meghibásodott szexrobotokat javító szervizben dolgozni... :mrgreen:
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.10.08. 16:50

goodnow írta: Nem szeretnék egy meghibásodott szexrobotokat javító szervizben dolgozni... :mrgreen:
Mié' ? A javítás végi rendszerteszteket kihagynád? :twisted:
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.08. 20:27

addigra ugyanis "szinte semmi különbség nem lesz már ember és gép között

a robotszex főleg azoknak lesz előnyös, akik nehezen létesítenek kapcsolatokat, vagy kevésbé vonzóak. "Az ilyen emberek magányosak és szenvednek, de a szexrobotok az ő igényeiket is kielégítik majd"Most akkor döntse már el, hogy igazi MI-kről beszél vagy olyan gépekről, akiknek kb. annyi sütnivalójuk lesz mint a szerelőcsarnokokban, napi 24 órában hegesztő avagy festő kollégáiknak :D

Mert a 2 ha nem is zárja ki egymást, de majdnem :) Mertha továbbfejlesztett guminőkről beszél, akkor oké, arra vannak gyártva, nem kérdeznek, nem filóznak, tehát OK, tiszta sor.

De ha valódi, igaz szilíciumalapú emberi utánzatokról, akkor nem oké, mert ha valódi öntudatuk lesz, akkor gondolkodni fognak, akkor véleményük lesz dolgokról, értékrendszerük, döntéshozó képességük lesz, elkezdenek válogatni, így pl. abban is hogy kivel bújjanak ágyba :) Szal a végén lehet hogy Kiss Pista mégis hoppon marad, mert a nemrég vásárolt ágyasa 1x csak azt mondja hogy "Veled? Fúúúj! Soha többet!" :D :D :D

Gondoljatok csak bele, Ellisonnak pl. lehetne valaha is esélye Camnél? :D
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.10.08. 20:52

convar írta:
Most akkor döntse már el, hogy igazi MI-kről beszél vagy olyan gépekről, akiknek kb. annyi sütnivalójuk lesz mint a szerelőcsarnokokban, napi 24 órában hegesztő avagy festő kollégáiknak :D
Vegyük példának a T2 T800-át, van elég sütnivalója, de te kiveszed az elsődleges parancsokból John védelmét és beírod a madam által validált vendégek teljeskörű kiszolgálását. Vagy ugyanez Rosie-val, fejlettebb kivitelben. És meg is van mindkét nem felé egy-egy mintapéldány :mrgreen:
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2010.10.08. 22:15

Convar írta:Gondoljatok csak bele, Ellisonnak pl. lehetne valaha is esélye Camnél?
Persze. Ellison Jò képű,...vagy nem?
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
Devastator715
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 985
Csatlakozott: 2010.01.26. 21:01
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Devastator715 » 2010.10.09. 00:30

joe maschine írta:
convar írta:
Most akkor döntse már el, hogy igazi MI-kről beszél vagy olyan gépekről, akiknek kb. annyi sütnivalójuk lesz mint a szerelőcsarnokokban, napi 24 órában hegesztő avagy festő kollégáiknak :D
Vegyük példának a T2 T800-át, van elég sütnivalója, de te kiveszed az elsődleges parancsokból John védelmét és beírod a madam által validált vendégek teljeskörű kiszolgálását. Vagy ugyanez Rosie-val, fejlettebb kivitelben. És meg is van mindkét nem felé egy-egy mintapéldány :mrgreen:
Igen. Gondoljunk csak bele milyen jó is volna, mondjuk egy Cameron külsővel rendelkező robot (kibernetikus organizmus :mrgreen: ), akinek az lenne a feladata, hogy minden érzelmi és szexuális vágyaidat kielégítse. Hmmm... :mrgreen: (Te jó ég miről beszélek, úszok a nyálamba :mrgreen: :lol: )

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.09. 15:44

goodnow írta:
Convar írta:Gondoljatok csak bele, Ellisonnak pl. lehetne valaha is esélye Camnél?
Persze. Ellison Jò képű,...vagy nem?
Ja persze, de nem tűnt úgy a TSCC-ben egy pillanatra sem, hogy Ellison felkelthetné Cam érdeklődését :) Johnra orientálódott végig a figyelem (mármint Camé) :D És te is tudod, mindig a nő választ :D
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.10.09. 17:26

convar írta:
goodnow írta:
Convar írta:Gondoljatok csak bele, Ellisonnak pl. lehetne valaha is esélye Camnél?
Persze. Ellison Jò képű,...vagy nem?
Ja persze, de nem tűnt úgy a TSCC-ben egy pillanatra sem, hogy Ellison felkelthetné Cam érdeklődését :) Johnra orientálódott végig a figyelem (mármint Camé) :D És te is tudod, mindig a nő választ :D
Ellison nagyon a bögyében volt a hazugságai miatt, csak John miatt nem törte ki a nyakát, így a példa nem túl szerencsés, viszont az avatarodról a két fekete csillagot el lehet tüntetni? :twisted:
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
Dentorel
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4348
Csatlakozott: 2008.02.21. 18:17
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: A számítógép előtt...
Kapcsolat:

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Dentorel » 2010.10.09. 20:17

joe maschine írta: 2050-ben már robotokkal fognak szexelni az emberek
[origo] | 2010. 10. 08., 9:30
:wtf
Természetesen nem az a lényeg, hogy mondjuk veszélyes munkából kivonják az embereket, s gépeket tudjanak helyettünk foglalkoztatni (megóvva ezzel a felesleges csonkításoktól és haláltól, ami a dolgozóra vár), hanem az, hogy robotokkal lehessen szexelni...

Mellesleg a kereskedelmi forgalomban kapható teljes élethű vagina és pénisz... szóval hova fejlődjön már a szexipar?? (Jelzem, az általam említett termékek egyikével sem rendelkezem!)

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.10. 17:33

Dentorel írta:Természetesen nem az a lényeg, hogy mondjuk veszélyes munkából kivonják az embereket, s gépeket tudjanak helyettünk foglalkoztatni (megóvva ezzel a felesleges csonkításoktól és haláltól, ami a dolgozóra vár), hanem az, hogy robotokkal lehessen szexelni...
Nyugi, majd biztos lesznek olyanok is :) Ill. azok már vannak. De a fejlesztési láz a szexrobotokat érinti inkább, érthető okokból, hiszen itt sokkal fontosabb az élethűség az élmény fokozása végett :D

Azt a robotot, amelyiket a vulkánba engednek le kőzetet gyűjteni, kit érdekel hogy néz ki? :D
Dentorel írta:Mellesleg a kereskedelmi forgalomban kapható teljes élethű vagina és pénisz... szóval hova fejlődjön már a szexipar?? (Jelzem, az általam említett termékek egyikével sem rendelkezem!)
Hát ide :D U.is az élethűség nemcsak a külsőt jelenti, hanem a belsőt is :D Egy műgenitália pl. nem beszél vissza, nem nyög, aztán azért elég korlátozott a felhasználási területük, pl. nem küldheted ki egy sörért, stb. :D
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
Dentorel
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4348
Csatlakozott: 2008.02.21. 18:17
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: A számítógép előtt...
Kapcsolat:

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Dentorel » 2010.10.13. 14:08

convar írta: Hát ide :D U.is az élethűség nemcsak a külsőt jelenti, hanem a belsőt is :D Egy műgenitália pl. nem beszél vissza, nem nyög, aztán azért elég korlátozott a felhasználási területük, pl. nem küldheted ki egy sörért, stb. :D
Most gondold el... mennyi pénzbe kerül egy ilyen android megalkotása???
Helyette meg nem lenne egyszerűbb elmenni csajozni/pasizni?

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.13. 15:54

Dentorel írta:Most gondold el... mennyi pénzbe kerül egy ilyen android megalkotása???
Helyette meg nem lenne egyszerűbb elmenni csajozni/pasizni?
Ezt ne tőlem kérdezd. Jelenlegi világképem szerint én nem lehetek célközönség :D De el tudom majd fogadni, ha vki ezt fogja látni megoldásnak. Idézek: "akik nehezen létesítenek kapcsolatokat, vagy kevésbé vonzóak" Tehát gondolj az olyanokra, akik vmiért, pl. egy betegség folytán az otthonához van kötve, esetleg vmilyen testi fogyatékossággal él, stb. Tehát akinél egy normális párkapcsolat kizárt, vagy legalábbis kizárt a saját meggyőződése szerint. (Meg persze lesznek akiket a kíváncsiság, az újdonság varázsa hajt, de az egy másik történet :D)

Szal olyasmi lehet ez majd egyes embereknek, mint egy házvezetőnő vagy otthoni betegápoló, csak ettől majd egy kicsit többet is lehet kérni :mrgreen: (A másik célcsoportnak meg az is lehet egy motivációs tényező, hogy egy android esetén hátha belemegy az asszony a 2-1 felállásba, hamár az exre kategórikusan nemet mondott :D)

A pénz miatt meg ne fájjon a fejed, tömeggyártás lesz a megoldás kulcsa, mint eddig is mindennél, gondolom én idővel nem fog többe kerülni mint egy C osztályos Merci :)
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2010.10.13. 16:06

convar írta:
Dentorel írta:Most gondold el... mennyi pénzbe kerül egy ilyen android megalkotása???
Helyette meg nem lenne egyszerűbb elmenni csajozni/pasizni?
Ezt ne tőlem kérdezd. Jelenlegi világképem szerint én nem lehetek célközönség :D De el tudom majd fogadni, ha vki ezt fogja látni megoldásnak. Idézek: "akik nehezen létesítenek kapcsolatokat, vagy kevésbé vonzóak" Tehát gondolj az olyanokra, akik vmiért, pl. egy betegség folytán az otthonához van kötve, esetleg vmilyen testi fogyatékossággal él, stb. Tehát akinél egy normális párkapcsolat kizárt, vagy legalábbis kizárt a saját meggyőződése szerint. (Meg persze lesznek akiket a kíváncsiság, az újdonság varázsa hajt, de az egy másik történet :D)

Szal olyasmi lehet ez majd egyes embereknek, mint egy házvezetőnő vagy otthoni betegápoló, csak ettől majd egy kicsit többet is lehet kérni :mrgreen: (A másik célcsoportnak meg az is lehet egy motivációs tényező, hogy egy android esetén hátha belemegy az asszony a 2-1 felállásba, hamár az exre kategórikusan nemet mondott :D)

A pénz miatt meg ne fájjon a fejed, tömeggyártás lesz a megoldás kulcsa, mint eddig is mindennél, gondolom én idővel nem fog többe kerülni mint egy C osztályos Merci :)
Spielberg AI című filmjében a férfi egy kéjrobot, ha jól emlékszem...
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.13. 17:33

goodnow írta:Spielberg AI című filmjében a férfi egy kéjrobot, ha jól emlékszem...
Jól emlékszel. Ki tudja megmondani, merre fejlődnek az emberi szokások...de én direkt próbáltam olyan, mai szemszögekből megvilágítani a kérdést Dentorelnek, amelyekből hátha számára is elfogadhatóvá válik a dolog :)
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2010.10.13. 17:58

convar írta:
goodnow írta:Spielberg AI című filmjében a férfi egy kéjrobot, ha jól emlékszem...
Jól emlékszel. Ki tudja megmondani, merre fejlődnek az emberi szokások...de én direkt próbáltam olyan, mai szemszögekből megvilágítani a kérdést Dentorelnek, amelyekből hátha számára is elfogadhatóvá válik a dolog :)
Láttad az élethalálharc című filmet? (L. Besson, 1983)
A film nyitó jelenete, hogy a főhős egy guminővel... , szóval érted.
A történet egy elképzelt apokalipszis utáni világban játszódik, a maroknyi túlélők legfőbb kincse a nő és a víz. Az "1983-as apokaliptikus jövőből" hiányoznak a futurisztikus elemek, gépek, robotok, computerek...stb
A főhőst egyszerűen embernek hívják, és nagyon nagy ahogy a film bemutatja, hogy az ember alapvető igényei nem tűnnek el ilyen helyzetben sem. Társas lét vágya, szexualitás.
Az ember és a doktor újra akarják indítani a civilizációt. a doktor egy rejtekhelyen egy szép nőt tart életben. Azt akarja, hogy az ember,tényleg nagyon szép motívum, mint Ádám-Éva összejöjjenek, és egy új emberiség elindítói legyenek.
A doktor mindig bekötött szemmel viszi az embert a rejtekhelyhez, ahol csak egy ablakon át a kezét láthatja a nőnek, ezzel tökre felcsigázza a férfit.
Aztán felfesti a falra meztelenül a nőt. És éjszaka a doktor hallja, hogy az ember a takaró alatt maszturbál...
Bevallom, nagyon tetszett a film, annak ellenére, hogy fekete fehér és nem beszélnek benne.
1983-ban Canne-ban lepadlóztak tőle, és Luc Besson pályája elindult...
Ne hagyd ki, alapmű, minden terminator rajongónak kötelező! :roll:
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.13. 23:52

goodnow írta:Ne hagyd ki, alapmű, minden terminator rajongónak kötelező! :roll:
Oké, ez annyira betegnek hangzik (:D), nameg utánanéztem a neten is ott is csupa szépet írtak róla, hogy mindenképpen felveszem a várólistára :)
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
Dentorel
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4348
Csatlakozott: 2008.02.21. 18:17
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: A számítógép előtt...
Kapcsolat:

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Dentorel » 2010.10.14. 20:16

convar írta:
Dentorel írta:Most gondold el... mennyi pénzbe kerül egy ilyen android megalkotása???
Helyette meg nem lenne egyszerűbb elmenni csajozni/pasizni?
Ezt ne tőlem kérdezd. Jelenlegi világképem szerint én nem lehetek célközönség :D De el tudom majd fogadni, ha vki ezt fogja látni megoldásnak. Idézek: "akik nehezen létesítenek kapcsolatokat, vagy kevésbé vonzóak" Tehát gondolj az olyanokra, akik vmiért, pl. egy betegség folytán az otthonához van kötve, esetleg vmilyen testi fogyatékossággal él, stb. Tehát akinél egy normális párkapcsolat kizárt, vagy legalábbis kizárt a saját meggyőződése szerint. (Meg persze lesznek akiket a kíváncsiság, az újdonság varázsa hajt, de az egy másik történet :D)
Ez akkor is hülyeség...
Mert aki nehezen létesít kapcsolatot, kevésbé vonzó az automatikusan ezt fogja választani (meg aki nem, az is).
És azért legyünk őszinték: egy gépnek nincs lelke...

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.10.15. 17:17

Dentorel írta:Ez akkor is hülyeség...
Mert aki nehezen létesít kapcsolatot, kevésbé vonzó az automatikusan ezt fogja választani (meg aki nem, az is).
És azért legyünk őszinték: egy gépnek nincs lelke...
Honnan tudod? :P

Nézd, hülyeség vagy nem hülyeség, 2 csoport lesz, ezt sztem jól látod te is: egyik, aki szabad akaratból válassza majd. Ebben az esetben hagy döntse el ő, hogy hülyeség volt-e megvenni :) A másik, akinek nincs választási léhetősége. Tehát nincs és pont.
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.10.15. 17:27

Dentorel írta: És azért legyünk őszinték: egy gépnek nincs lelke...
Ehhez meg kéne határoznod, hogy hol húzódik ember és gép közt a határ, mi a gép egyáltalán. A Szárnyas Fejvadász Rachel-e mi? Az Alapítványban Hari Sheldon felesége mi? Ha nem gép, akkor mi? Ha gép, miért? Az értelem és érzelem kizárólagos hordozója csak szénalapú lehet, vagy platformfüggetlen?
Szerintem lelke és szíve is lesz, egyszer...
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.11.17. 20:46

Az amerikai kormány is fél a szupervírustól
2010. 11. 17. 16:31|Utolsó módosítás: 2010. 11. 17. 18:22


Az amerikai törvényhozókat tájékozató szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Stuxnet számos iparág létesítményeit támadhatja meg.

Sean McGurk, az amerikai Belbiztonsági Hivatal IT-biztonsági központjának igazgatója ma az illetékes kongresszusi bizottságnak nyilatkozva elmondta: a Stuxnet néven ismert vírus kódja felhasználható arra, hogy egy adott üzemben előállított termék összetételével kapcsolatos információkat ellopják vagy akár megváltoztassák a terméket.

A cyberbiztonsági szakember az AP szerint azt mondta a honatyáknak, hogy a Stuxnet képes tevékenységének álcázására, így a gyár vezetői nem feltétlenül veszik észre a rosszindulatú módosításokat. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a láthatóan az iráni atomerőművek ellen kifejlesztett, speciális vírus a bébitápszergyártól az ipari irányítási rendszereken át számos ágazatban okozhat súlyos károkat.

A Stuxnetről szeptember végén kezdett beszélni az IT világ. A féreg új korszakot nyithat a számítógépes bűnözés terén. A Stuxnet egy rendkívül összetett és fejlett szoftver, amely pusztán egy fertőzött memóriaegység csatlakoztatásával képes megfertőzni egy rendszert. A felhasználónak tehát nem kell egyetlen lépést sem tennie ahhoz, hogy teret engedjen a féregnek.


Szakértők szerint a Stuxnet meglepte az informatikusokat, mivel az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy ez a féreg kifejezetten a fizikai objektumok megsemmisítére jött létre. Hatékonyságát igazolja, hogy egy kísérlet során átvette egy automatizált gyártósor irányítását, teljes káoszt okozva ezzel az üzemben.

Szeptember utolsó napjaiban már Kínában is megjelent a féreg, több millió számítógépet fertőzve meg az országban.

Valahogy nekem egyből Fisher jutott eszembe :shock:
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.11.17. 21:44

joe maschine írta:Valahogy nekem egyből Fisher jutott eszembe :shock:
Még a nevek is hogy asszociálnak már: Stuxnet - Skynet :) Mondjuk annyira nem is vicces...
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.11.17. 23:09

convar írta:
joe maschine írta:Valahogy nekem egyből Fisher jutott eszembe :shock:
Még a nevek is hogy asszociálnak már: Stuxnet - Skynet :) Mondjuk annyira nem is vicces...
Most már megkérdezem, hogy ki is írja a forgatókönyvet... az élet, vagy a TSCC?
J. Verne vagy Josh nem időutazó véletlenül? :mrgreen:
Egyébként a művészek soxor látnak előre dolgokat, ezért tényleg nem annyira vicces... néha azt érzem, valahogy abba az irányba megyünk, amerre nem kéne :!:
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.11.18. 15:37

joe maschine írta: Egyébként a művészek soxor látnak előre dolgokat, ezért tényleg nem annyira vicces... néha azt érzem, valahogy abba az irányba megyünk, amerre nem kéne :!:
Igen, de ez nem véletlen. U.is a tudomány hajtómotorja pont a sci fi művek technikai vívmányai, az abban látott, kitalált dolgok (legalábbis részben). Vagy legalábbis fogalmazzunk úgy, hogy gyakran az azokban látottaktól lelkesednek be a tudósok annyira, hogy "Hú, ez tényleg fantasztikus lenne! Ezt meg kell csinálnunk!"

És igen, először Vernével kell kezdeni (holdutazás), de gondolj csak bele, mennyi inspirációt adhattak a robotos, MI-s művek (hadd nem soroljam, de tessék, itt van egy konkrét példa, a bionikus szem - Terminator), aztán ott vannak a génmódosított szuperkatona projectek, amelyekről nem meglepő módon szinte soha nem szivárogtat ki semmit a Pentagon (itt is volt honnan venni az ötletet, lásd. pl. Tökéletes katona, Dark Angel), vagy eleve ott az atombomba, amit Wells a Fölszabadult világban már 1914-ben vízionált (ezt én is csak ma tudtam meg).

De íme, itt egy cikk is erről, a scifi és a tudomány kapcsolatáról, együttműködéséről:

http://bkonyv.blogter.hu/43358/rfc_rova ... a_tudomany
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.11.19. 06:49

Elkészült az eddigi legintelligensebb robot - videó
2010. november 18., csütörtök, 17:07


Az eddigi legtalpraesettebb, legtanulékonyabb robotot fejlesztették ki európai kutatók. ARMAR-III, az emberszabású robot a körülötte lévő tárgyakkal történő fizikai kontaktus során képes megtanulni, hogyan bánjon velük, s ezáltal komplex feladatokat tud végezni anélkül, hogy bonyolult adatbázisra kellene támaszkodnia.


A robot működési elvét a "megtestesült kogníció" vagy a "kezével gondolkodó gép" címszavakkal aposztrofálják az ARMAR fejlesztői, az európai PACO-PLUS program kutatói. E kifejezések arra a kétirányú kommunikációra utalnak, amely a robot kezén és szemében elhelyezett érzékelői és vezérlő processzora között folyamatosan zajlik. Ennek segítségével az ARMAR olyan feladatokat képes elvégezni, amelyekre programozói nem készítették fel: a robot addig vizsgálgatja az ismeretlen tárgyat érzekelőivel, és tapogatja, mozgatja kezeivel, amíg a processzor számára megfelelő reprezentáció létre nem jön az adott dologról.

Az ARMAR megtanulta felismerni a konyhában található mindennapi tárgyakat, a különböző színű poharakat, tányérokat, müzlis dobozt. Képes ezekkel egyszerű műveleteket végrehajtani, például egy kiszemelt poharat a mosogatógépbe tenni. Egy példa a robot intelligenciájára: az ARMAR képes úgy megteríteni egy asztalt, hogy közben felismeri, útjába akadt egy pohár, ami akadályozza a munkában. Rájön, hogy a pohár mozdítható, és lelökné, ha ott maradna a terítés közben, ezért a műveletet csak azután folytatja, hogy a poharat odébb tette.


http://videa.hu/flvplayer.swf?v=12Ztyz3yxKKsdtI2

A robot képes egyszerű háztartási műveleteket végrehajtani

Egy kitűzött feladat végrehajtása három részből áll - mondja Tamim Asfour, a németországi Karlsruhe Műszaki Intézet kutatója, a program koordinátora. A robot megérti a verbális utasításokat, képes reprezentálni a tárgyakat és a tárgyakkal végezhető műveleteket, és ezek alapján képes végrehajtani az utasítást. Mindhárom komponens elsajátítása hosszú időt venne igénybe a robot számára, de erre is képes lenne - mondja Asfour. A kutatók a tesztek során egy komponenst mindig beprogramoztak, és a másik kettőt hagyták ARMAR-ra.


http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YrFGpks7G2z2Elfp

ARMAR megtanulta, hogyan lehet lapos tárgyakat megfogni és vinni

Az a mód, ahogyan mi, emberek felfedezzük a környezetünket, sok szempontból nagyon hasonló ARMAR viselkedéséhez, legalábbis ami a fizikai kontaktus és a reprezentáció kialakulásának viszonyát illeti. Hasonló ahhoz, ahogy a felnőttek irányítása alatt a kisgyermekek "kitapogatják" a körülöttük lévő világot.
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2010.11.19. 18:57

joe maschine írta:Az ARMAR megtanulta felismerni a konyhában található mindennapi tárgyakat, a különböző színű poharakat, tányérokat, müzlis dobozt. Képes ezekkel egyszerű műveleteket végrehajtani, például egy kiszemelt poharat a mosogatógépbe tenni. Egy példa a robot intelligenciájára: az ARMAR képes úgy megteríteni egy asztalt, hogy közben felismeri, útjába akadt egy pohár, ami akadályozza a munkában. Rájön, hogy a pohár mozdítható, és lelökné, ha ott maradna a terítés közben, ezért a műveletet csak azután folytatja, hogy a poharat odébb tette.
Azért a kínai porcelán étkészletet még erre sem bíznám rá :D Ebből sztem nagyjából be is tudod tájolni a véleményem róla. De ettől függetlenül mindig érdekes látni, hogy hol tart aktuálisan a robotipar, szal köszi! ;)
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.11.25. 07:39

convar írta:
joe maschine írta:Az ARMAR megtanulta felismerni a konyhában található mindennapi tárgyakat, a különböző színű poharakat, tányérokat, müzlis dobozt. Képes ezekkel egyszerű műveleteket végrehajtani, például egy kiszemelt poharat a mosogatógépbe tenni. Egy példa a robot intelligenciájára: az ARMAR képes úgy megteríteni egy asztalt, hogy közben felismeri, útjába akadt egy pohár, ami akadályozza a munkában. Rájön, hogy a pohár mozdítható, és lelökné, ha ott maradna a terítés közben, ezért a műveletet csak azután folytatja, hogy a poharat odébb tette.
Azért a kínai porcelán étkészletet még erre sem bíznám rá :D Ebből sztem nagyjából be is tudod tájolni a véleményem róla. De ettől függetlenül mindig érdekes látni, hogy hol tart aktuálisan a robotipar, szal köszi! ;)
Ami igazán érdekes, az az önfejlesztő szoftver irányába tett lépések, ahogyan a gyerek is fokozatosan felveszi a környzet felől bejövő információkat és beépíti.
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.12.29. 22:14

Kvantum-radar
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-rada ... ice-eraser

Érdemes rászánni az időt, egy kis ízelítő belőle:

Mi a valóság?

A valóság - legalábbis ahogy a kvantumfizika jelenlegi kísérleti eredményei sugallják - még csak nem is hasonlít arra, amit vizuálisan érzékelünk.

Nincsenek például jól meghatározható helyzetű tárgyak, sem élőlények. Egyáltalán nem biztos, hogy az öntudatunk a sajátunk, és főleg nem, hogy a testünkhöz köthető. Nem biztos, hogy létezik szabad akarat, vagy ha mégis, akkor egészen másképp, mint ahogyan ma gondoljuk.

Nem biztos, hogy a fénysebesség az elérhető legnagyobb sebesség; nem biztos (sőt igen valószínűtlen), hogy csak 3 térdimenzió van, és hogy az idő bármiben is különbözik ezektől. Végül, nem biztos, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy objektív világegyetem; vagy éppen megfigyelt pillanattól független jelen, jövő, vagy múlt.

Éppen ellenkezőleg, számtalan jel mutat arra, hogy a világegyetem részben vagy talán teljes egészében "szubjektív" hely: vagyis minden öntudattal rendelkező élőlénynek (még általánosabban: minden önmaga és a külvilág érzékelésére képes rendszernek) saját, egymásétól tetszőlegesen különböző világegyeteme van; az objektívnek hitt univerzum pedig talán csak ezek szuperpozíciója, amely csak azon pontokon és úgy kapcsolódik, illetve válik érzékelhetővé (megfigyelhetővé), a többi, öntudattal rendelkező rendszer (élőlény, vagy azok csoportja) számára, hogy ne okozzon paradoxont semmilyen szemlélő esetében sem.

És ami az egészben a legszebb (egyben tudományos hitelesség szempontjából legfontosabb), hogy mindezeket nem filozófusok álmodták meg a "semmiből". Éppen ellenkezőleg, szigorúan kontrollált körülmények között elvégzett kvantumfizikai kísérletek egész sora igazolja, illetve vetíti előre a döbbenetes állítások jelentős részének létjogosultságát.
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2010.12.30. 06:44

joe maschine írta:Kvantum-radar
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-rada ... ice-eraser

Érdemes rászánni az időt, egy kis ízelítő belőle:

Mi a valóság?

A valóság - legalábbis ahogy a kvantumfizika jelenlegi kísérleti eredményei sugallják - még csak nem is hasonlít arra, amit vizuálisan érzékelünk.

Nincsenek például jól meghatározható helyzetű tárgyak, sem élőlények. Egyáltalán nem biztos, hogy az öntudatunk a sajátunk, és főleg nem, hogy a testünkhöz köthető. Nem biztos, hogy létezik szabad akarat, vagy ha mégis, akkor egészen másképp, mint ahogyan ma gondoljuk.

Nem biztos, hogy a fénysebesség az elérhető legnagyobb sebesség; nem biztos (sőt igen valószínűtlen), hogy csak 3 térdimenzió van, és hogy az idő bármiben is különbözik ezektől. Végül, nem biztos, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy objektív világegyetem; vagy éppen megfigyelt pillanattól független jelen, jövő, vagy múlt.

Éppen ellenkezőleg, számtalan jel mutat arra, hogy a világegyetem részben vagy talán teljes egészében "szubjektív" hely: vagyis minden öntudattal rendelkező élőlénynek (még általánosabban: minden önmaga és a külvilág érzékelésére képes rendszernek) saját, egymásétól tetszőlegesen különböző világegyeteme van; az objektívnek hitt univerzum pedig talán csak ezek szuperpozíciója, amely csak azon pontokon és úgy kapcsolódik, illetve válik érzékelhetővé (megfigyelhetővé), a többi, öntudattal rendelkező rendszer (élőlény, vagy azok csoportja) számára, hogy ne okozzon paradoxont semmilyen szemlélő esetében sem.

És ami az egészben a legszebb (egyben tudományos hitelesség szempontjából legfontosabb), hogy mindezeket nem filozófusok álmodták meg a "semmiből". Éppen ellenkezőleg, szigorúan kontrollált körülmények között elvégzett kvantumfizikai kísérletek egész sora igazolja, illetve vetíti előre a döbbenetes állítások jelentős részének létjogosultságát.
Most elbizonytalanodtam. Ennyire relatív lenne a világ?! A középkorban ezt egyszerűen lerendezték, egy világkép van és kuss...
De ez az elmélet nem a másik véglet? Vagy én vagyok földhöz ragadt... :-)
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2010.12.30. 18:21

goodnow írta:
joe maschine írta:Kvantum-radar
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-rada ... ice-eraser

Érdemes rászánni az időt, egy kis ízelítő belőle:

Mi a valóság?

A valóság - legalábbis ahogy a kvantumfizika jelenlegi kísérleti eredményei sugallják - még csak nem is hasonlít arra, amit vizuálisan érzékelünk.

Nincsenek például jól meghatározható helyzetű tárgyak, sem élőlények. Egyáltalán nem biztos, hogy az öntudatunk a sajátunk, és főleg nem, hogy a testünkhöz köthető. Nem biztos, hogy létezik szabad akarat, vagy ha mégis, akkor egészen másképp, mint ahogyan ma gondoljuk.

Nem biztos, hogy a fénysebesség az elérhető legnagyobb sebesség; nem biztos (sőt igen valószínűtlen), hogy csak 3 térdimenzió van, és hogy az idő bármiben is különbözik ezektől. Végül, nem biztos, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy objektív világegyetem; vagy éppen megfigyelt pillanattól független jelen, jövő, vagy múlt.

Éppen ellenkezőleg, számtalan jel mutat arra, hogy a világegyetem részben vagy talán teljes egészében "szubjektív" hely: vagyis minden öntudattal rendelkező élőlénynek (még általánosabban: minden önmaga és a külvilág érzékelésére képes rendszernek) saját, egymásétól tetszőlegesen különböző világegyeteme van; az objektívnek hitt univerzum pedig talán csak ezek szuperpozíciója, amely csak azon pontokon és úgy kapcsolódik, illetve válik érzékelhetővé (megfigyelhetővé), a többi, öntudattal rendelkező rendszer (élőlény, vagy azok csoportja) számára, hogy ne okozzon paradoxont semmilyen szemlélő esetében sem.

És ami az egészben a legszebb (egyben tudományos hitelesség szempontjából legfontosabb), hogy mindezeket nem filozófusok álmodták meg a "semmiből". Éppen ellenkezőleg, szigorúan kontrollált körülmények között elvégzett kvantumfizikai kísérletek egész sora igazolja, illetve vetíti előre a döbbenetes állítások jelentős részének létjogosultságát.
Most elbizonytalanodtam. Ennyire relatív lenne a világ?! A középkorban ezt egyszerűen lerendezték, egy világkép van és kuss...
De ez az elmélet nem a másik véglet? Vagy én vagyok földhöz ragadt... :-)
Még én sem jutottam a végére, mert ezt nem szabad átfutni. Úgy kell kb gondolkodni, hogy a newtoni fizika azt írja le, amit korlátol érzékszerveinkkel felfogni képesek vagyunk. Az einsteini már megmutatta, hogy a newtoni-n túl kezdődik a valóság, a kvantumfizika pedig rádöbbent - feltéve, ha megértjük - hogy mi is és hogyan épül fel valójában a világ, a világegyetem.
Olyan szembenállás van a két fizika közt mint a szubjektív idealizmus( szolipszizmus ) és a materializmus között. Kicsit mátrixos utánérzés, de van egy fontos különbség, a mátrixban van egy közös virtuális világ, amely mögött anyagi világ is létezik. Itt lehet, hogy a szolipszizmus által hirdetett, csak az egyes egyének és az általuk észlelt világok léteznek és a valóság csak ezen szubjektív világok esetleges közös pontjai. Minden abba az irányba mutat, hogy valódi anyagi világ nem létezik, a világegyetem tisztán energiából épül fel, így szabadon változtaható, manipulálható, és az idő - a múlt jelen jövő - is szabadon megváltoztaható, ami az időutazást tekintve legalább is pozitív hír.
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2010.12.30. 21:54

Tetszett ez az összefoglalás Joe Maschine. Nem voltam otthon a témaban,ami pl. a kvantumfizikát illeti.
Amùgy hátborzongató... Minden tiszta energia-semmi több...
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2011.02.05. 14:01

A világmindenség meghökkentő méretei

http://primaxstudio.com/stuff/scale_of_universe/
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2011.08.19. 15:54

Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

goodnow
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1253
Csatlakozott: 2009.12.23. 13:39
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Hosszúhetény és Pécs

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: goodnow » 2011.08.23. 08:36

joe maschine írta:http://index.hu/tech/2011/08/19/agykent ... ocesszora/
Jönnek a neuron mintájú procik :!:
uhhh

:o
"A bádogember szívre vágyott." Cameron Phillips

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2011.10.07. 20:49

A T3-ban is így indult, csak vírust akartak irtani, közben meg a háttérben már a skynet mozgolódott. :mrgreen:

http://hvg.hu/Tudomany/20111007_virus_dronflotta#rss
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
Dentorel
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4348
Csatlakozott: 2008.02.21. 18:17
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: A számítógép előtt...
Kapcsolat:

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Dentorel » 2011.10.14. 00:33

...beteg hajlamomnak köszönhetően szerintem nekem egy második gyerekkor lenne egy terminator filmek alapján lefestett jövő.... :heart :three

Avatar
Lachlan Weaver
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 629
Csatlakozott: 2009.08.08. 00:29
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Zeira Corp

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Lachlan Weaver » 2012.01.20. 16:56

"A nagy birodalmakat sosem a külső ellenség győzi le, hanem a belső ellentétek és gyengeségek."

Avatar
NyersKrumplee
Katona
Katona
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2008.08.15. 17:22
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Győr

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: NyersKrumplee » 2012.01.27. 10:09

Kár érte. Pedig igazán jó fájlmegosztó volt... :cry:

Avatar
Lachlan Weaver
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 629
Csatlakozott: 2009.08.08. 00:29
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Zeira Corp

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Lachlan Weaver » 2012.01.28. 13:31

"A nagy birodalmakat sosem a külső ellenség győzi le, hanem a belső ellentétek és gyengeségek."

Avatar
convar
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1617
Csatlakozott: 2009.09.17. 23:02
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: convar » 2012.02.05. 21:24

NyersKrumplee írta:Kár érte. Pedig igazán jó fájlmegosztó volt... :cry:
Nem baj, van másik! :)
Lachlan Weaver írta:Elég érdekes tudomány ez a cymatics

http://vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbna ... ?album=414
A legérdekesebb az benne sztem hogy a teknőspáncél mintázatának mi köze lehet ehhez? :)
"A baglyok nem azok, amiknek látszanak."

Avatar
Devastator715
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 985
Csatlakozott: 2010.01.26. 21:01
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Devastator715 » 2012.03.01. 21:31

Akartam már előbb is rá reagálni, de aztán csak nem lett belőle semmi. :D
Szóval sajnálom, hogy megszűnt, szerettem ezt a fájlmegosztót, mert gyorsabb volt a többinél.
convar írta:
NyersKrumplee írta:Kár érte. Pedig igazán jó fájlmegosztó volt... :cry:
Nem baj, van másik! :)
Kapásból tudnék vagy tizet mondani, csak az a probléma, hogy nagyon sok tárhely elkezdte törölni a filmeket, sorozatokat ennek a hatására. De még akad így is olyan amelyik nem törli.
Ami engem a leginkább zavar az az ACTA, bár úgy tűnik nem lesz belőle semmi.

OFF: Szia Lachlan, örülök, hogy visszatértél! ;)

Avatar
Lachlan Weaver
Parancsnok
Parancsnok
Hozzászólások: 629
Csatlakozott: 2009.08.08. 00:29
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Zeira Corp

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Lachlan Weaver » 2012.05.08. 15:53

Devastator715 írta: OFF: Szia Lachlan, örülök, hogy visszatértél! ;)
Szia Devastator715, köszi én is örülök ,hogy itt lehetek köztetek! :)
Csak most vetem észre ,hogy írtál ez a hátránya annak ,hogy nálam szinte még minden kéken világít ezért sajnos nem mindig veszem észre ,hogy hova kerül új hozzászólás. :grrr
"A nagy birodalmakat sosem a külső ellenség győzi le, hanem a belső ellentétek és gyengeségek."

Avatar
joe maschine
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 1183
Csatlakozott: 2009.11.12. 20:55
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Palmdale

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: joe maschine » 2012.07.03. 20:14

Stephen Hawking az időutazásról beszélt

Index

2012. július 3., kedd 16:30


Stephen Hawking a legismertebb tudósok közé tartozik, minden megszólalását árgus szemekkel lesi a sajtó. Az Ars Technica szerint Hawking egyik legnagyobb érdeme, hogy rocksztár módjára tudja előadni a tudományos ismereteket, ez pedig egyre fontosabb, amióta a popkultúra terjesztői sokszor magasról tesznek a legalapvetőbb tudományos alapelvekre is (Hollywood például gyakran figyelmen kívül hagyja a tudományos ismereteket a filmjeiben). Az újság szerint Hawking azonban erős ellensége a tudománytalanságnak és az áltudományoknak, képes úgy elmagyarázni az összetett elméleteket, hogy azt a nagyközönség is megértse, sőt értékelje a mögöttük rejlő tudományt.

A tudós legutóbb a Seattle Science Festivalon adott interjút az újságíróknak, este pedig beszédet tartott. Az újságírókat leginkább az időutazás kérdése izgatta. Az egyik rádió kérdésére a tudós elmondta, hogy lényegében mindenki előre utazik az időben. Sőt, egy nagy sebességű rakétával kiutazhatnánk úgy0 az űrbe, hogy amikor visszaérünk, a Földön mindenki öregebb, vagy halott lenne, akit ismertünk. Einstein általános relativitáselmélete pedig lehetőséget ad arra, hogy annyira deformáljuk a téridőt, hogy visszafele utazzunk az időben. Valószínűleg azonban ez a gyakorlatban nem működik. „Csináltam egy kísérletet. Bulit rendeztem időutazóknak, de nem küldtem el a meghívókat. Mégsem jelent meg senki, pedig sokáig vártam” – mondta Stephen Hawking.

Alan Boyle az MSNBC újságírója az M-elméletről kérdezte a fizikust. Hawking szerint a M lehet az az elmélet, amely egyesíti minden tudásunkat az univerzumról. Amennyiben az elmélet helyes, előrevetíti, hogy minden részecskének van egy szuper-párja. Egyelőre azonban egyetlen ilyet sem sikerült megfigyelni. Hawking szerint ennek ellenére valószínűleg az LHC-ben megtalálják majd őket, és ez erős bizonyíték lehet az M-elmélet mellett, ha pedig nem jön össze, akkor is tanulunk valami újat.

Arra válaszul, hogy John Gribbin brit fizikus szerint mi lehetünk az egyetlen értelmes faj a Tejútrendszerben, Hawking elmondta, hogy úgy gondoljuk, spontán fejlődtünk ki itt a Földön, amiből következik, hogy ez máshol is előfordulhatott. Nem tudjuk, mi a valószínűsége annak, hogy egy bolygón élet alakuljon ki. Amennyiben nagyon alacsony, valószínűleg mi vagyunk az egyedüli értelmes lények a galaxisban, A másik ijesztő magyarázat, hogy az intelligens élet nemcsak, gyakori, de kipusztítja önmagát, amikor elér egy bizonyos technikai fejlettséget.

Magánéletét firtató kérdésre Hawking elmondta, hogy bár súlyosan fogyatékos, életminősége jónak mondható, hiszen a világ egyik legismertebb tudósa, sikeres tudományos munkássága, három gyereke és három unokája van. Ráadásul járt márt az Antarktiszon, volt már tengeralattjárón, és kipróbálta a mikrogravitációt is. Utóbbi előkészülete volt annak az űrrepülésnek, amit a Virgin Galactic magánűrhajóval tervez.
Vannak állandó dolgok az időben, amik meg akarnak történni...

Avatar
Lasaro
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 940
Csatlakozott: 2008.06.27. 00:53
Felhasználó neme: Lány/Nő
Csapat: Ellenállás
Tartózkodási hely: az áthúzott világvége tábla után

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Lasaro » 2012.07.04. 12:36

Ha már időutazás, akkor ugye mindenkinek megvolt, hogy tegnap mutatták be 1985-ben a Vissza a jövőbe c. filmet.
Hihetetlen klasszikus, imádom :)
I never got my acceptance letter from Hogwarts, so i'm leaving The Shire, and becoming a Jedi
Elsődleges direktívák:
1. Közrend szolgálata.
2. Ártatlanok védelme.
3. Törvény megtartása és végrehajtása.
***
Fogyasztók vagyunk, az életszínvonal-megszállottság melléktermékei

Avatar
Stifler
Felderítő
Felderítő
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2012.06.13. 11:11
Felhasználó neme: Fiú/Férfi
Csapat: Skynet
Tartózkodási hely: Szombathely

Re: Tudomány, Technika

Hozzászólás Szerző: Stifler » 2012.07.04. 20:24

Lasaro írta:Ha már időutazás, akkor ugye mindenkinek megvolt, hogy tegnap mutatták be 1985-ben a Vissza a jövőbe c. filmet.
Spoiler! :
Semmi kötöszködés, de ...
csak én nem értem ezt a mondatot? :oops:

Válasz küldése