A sorozat Laura meggyilkolásakor kezdődik. Így hát nem szerepel a sorozatban.
De azzal, hogy mindenki érintett az ő történetében, és Cooper ügynök elkezdi felfejteni a lány történetét, olyan életre kelne. És jelen lesz a sorozatban mégis.

A pilot epizód jó ideig időzik a gimnáziumban ahol a diáktársak megtudják a halálhírt. Lynch annyira szuggesztívan mutatja ezt, és mégis annyira realisztikus, hogy a néző is egy pillanatra a gyász részesévé válik. Éppen gimnazista voltam , mikor láttam... Engem sokkolt a jelenet sor.
Síró és döbbent fiatalok, akkoriban mikor nem volt ennyi és ilyen magas esztétikai minőségnek megfelelő sorozat, ez nagyon hatásos volt.
Ki is volt Laura?
Miért lett- mert ez is kiderül a sorozat közben- prostituált, társban Ronette-tel és Teresa Banks-el?
Jómódú családban élt, anyja furcsa médium volt, látomásai voltak, sokszor altatót szedett.
Apja Leland jó nevű ügyvéd, a Horne család nagy készülő vállalkozásában volt kulcs szerepe.
Laura fura lány volt, valami
családi titok is lengett körülötte, ez majd a sorozatban világossá válik. (Bob, egy démon üldözte..., aki ...) Bob szerepe szimbólikus, a családban lappngó titok manifesztációja, később azt is megtudjuk hogyan került Palmer családjába, de igazából nem lényeges.
Lynch inkább a család működésmódjában található kibeszéletlen , elfojtott bűnt mutatja meg művészi eszközökkel.
(a lezáró/előzmény film a fire walk with me majd nyíltan is feltárja a titok lényegét képekben...de ezt most hagyjuk)
Miért?
Szerintem egy motívum sokat jelent a sorozatban , Cooper is fókuszál erre: A napló amit Laura vezetett.
Annak ténye, hogy egy fiatal lány naplót vezet, mutat valamit. Laura nagyon érzékeny volt, igénye volt a belső rendezettségre, arra, hogy valahol
feldolgozza a családi titkot.
Mielőtt meghal, a naplót átadja egy barátjának Harold Smith-nek, aki különös betegségben szenvedett: nem mert kimenni a házból. Ebben Laura "tükör identitása":
Laura nem mert teljes és nyitott emberi kapcsolatot kialakítani. James "a szépfiú" és Laura szerelme sem teljesült be, mert Laura a családi titok foglya maradt, ami fel is emésztette.
Ebből a szempontból teljesen mindegy , hogy valaki jómódú vagy szegény mint Teresa Banks.
A folyamat határköveit az újabb és újabb deviáns megnyílvánulások mutatják; narkó, sztriptíz, prostitúció... de mindezek pusztán a meglévő elfojtott családi pokolból való menekülésről szólnak.
Szörnyű a tanulság, és igen hétköznapi:
a kibeszéletlen családi titkok traumák, főleg ahol abúzus, bántalmazás is van, pl szexuális , ott a személyiség felemésztődik.
Laura, ez is kiderül a sorozatból, meg akart halni, a gyilkosság a maga szörnyűségeivel pusztán csak egy véresebb díszletet adott ehhez, de Laura már halott volt a lelkében.
A fire walk with me szolgáltat igazságot, ezt Lynch nem tudta kihagyni, az égiek beengedik a Fehér Barlangba, mert indítékai szintjén tiszta maradt,
csak nem tudott segítséget kérni.
Jacoby doktor a híres pszichiáter sem tudott segíteni, mert nem jutott el a titok feltárásáig. A barátok is... Donna, James szintén.
Laura Palmer arany szív medálja, amit kettétör, őt magát jelképezi...
Az egy izgalmas kérdés, valóban minden eset ilyen-e , szerintem Lynch nagyon pesszimista.